Kultura u BeograduIstorija Beograda

NATO bombardovanje Beograda 1999.

NATO bombardovanje 1999. prouzrokovalo je značajnu štetu gradskoj infrastrukturi. Gađani su ciljevi u samom centru grada, a među pogođenim objektima bile su i zgrade nekoliko ministarstava, zgrada RTS u kojoj je poginulo 16 zaposlenih, nekoliko bolnica, hotel "Jugoslavija", nekadašnja zgrada Centralnog komiteta, televizijski toranj na Avali, kao i kineska ambasada na Novom Beogradu. Za skoro tri meseca bombardovanja samo par dana i noći je bilo bez vazdušne uzbune.

Bombardovanje Beograda: Dejstvo PVO 1999.
Bombardovanje Beograda: Dejstvo PVO 1999.

Hronologija NATO bombardovanja • 24.-25. mart

  Serija napada u području naselja Batajnica gde je i istoimeni vojni aerodrom. Jedna eksplozija u regionu Ralje, 30 kilometara južno od Beograda. Tri jake detonacije oko planine Avala. Pogođena je i radarska stanica u Rakovici, oštećene tri školske zgrade i spoljni zid Manastira Rakovica.

  25.-26. mart

  Bombardovani aerodrom u Batajnici, Jajinci i Žarkovo.

  26.-27. mart

  Gađano područje Avale, Topčidera, Malog Mokrog Luga, Sremčice, Lipovice i Voždovca. Plamen zahvatio Lipovičku šumu.

  27.-28. mart

  Ponovo gađan batajnički aerodrom, Avala, Trešnja, oštećeni predškolski i školski objekti na Petlovom brdu i Vidikovcu. Ponovo zapaljena Lipovička šuma. Oštećen civilni beogradski aerodrom.

  28.-29. mart

  Ponovo bombardovan aerodrom u Batajnici.

  29.-30. mart

  Ponovo bombardovan batajnički aerodrom, Avala, Jakovo i Zuce.

  30.-31. mart

  Eksplozije na području Jakova i Borče. Bombardovani vojni objekti na Avali. Nekoliko projektila palo u atar sela Zuce.

  2.-3. april

  Krstarećim raketama pogođene zgrade republičkog i saveznog MUP-a u ulici Kneza Miloša. Požar u neposrednoj blizini Ginekološko-akušerske klinike i psihijatrijske bolnice "Laza Lazarević".

  3.-4. april

  Pogođena Toplana u novobeogradskom Bloku 70A, poginuo noćni čuvar. Pogođena Policijska akademija na Banjici. Bombardovano skladište Jugopetrola u Rakovici. Ponovo gori Lipovačka šuma.

  4.-5. april

  U centru Zemuna, u Glavnoj ulici, pogođena zgrada komande RV i PVO. Oštećena vodovodna mreža i više stambenih zgrada u Glavnoj ulici. Pogođena kasarna u Cara Dušana (Konjička škola). Jedan projektil pao u blizini Gradske bolnice na Zvezdari. U napadu na šire područje Surčina, oštećena aerodromska zgrada aerodroma Beograd.

  7.-8. april

  Pogođena zgrada republičkog Ministarstva pravde (bivša Komanda grada) u Nemanjinoj 9. Od detonacije, na okolnim stambenim zgradama i hotelu Beograd popucala stakla.

  12.-13. april

  Raketirana kasarna Vojske Jugoslavije "Vasa Čarapić" na Banjici. Iznad Novog Beograda vođena vazdušna bitka. Jedan projektil, koji nije eksplodirao, pao kod sportske hale "Beogradska arena".

  14.-15. april

  Serija snažnih eksplozija dogodila se u Rakovici gde je povređen veći broj ljudi, uglavnom od razbijenog stakla. Oštećeni su zgrada opštine, Dom zdravlja Rakovica, škola, dečiji vrtić i privatni stanovi.

  15.-16. april

  Bombardovan kamenolom u Rakovici.

  17.-18. april

  Poginula je Milica Rakić, trogodišnja devojčica, u napadu na prigradsko naselje Batajnica. Ranjeno je pet civila. Bombardovana je Rakovica.

  18.-19. april

  Četiri snažne detonacije u naselju Barič, u opštini Obrenovac, gde je smeštena hemijska industrija.

  19.-20. april

  Dejstva na području Batajnice.

  20.-21. april

  Pogođen poslovni centar "Ušće" na Novom Beogradu.

  21.-22. april

  Pogođena zgrada RTS. Srušena rezidencija predsednika SRJ u Užičkoj 15. Oko dvadeset projektila pogodilo područje aerodroma Batajnica.

  22.-23. april

  Bombardovana zgrada Radio-televizije Srbije u centru grada. Poginulo je 16 ljudi, a 18 lakše i teže povređeno. Teško oštećen most kod Ostružnice na Savi. Dejstva u okolini Avale i Krnjače. Oštećene trafo-stanice u Zemun Polju i Resniku.

  24.-25. april

  Pogođena trafo-stanica na Avali u blizini predajnika RTS-a koji je ostao bez struje.

  26.-27. april

  Ponovo bombardovan poslovni centar "Ušće" na Novom Beogradu. Srušena radio i TV antena na vrhu zgrade.

  27.-28. april

  Sedam raketa ispaljeno na kasarnu Vojske Jugoslavije u Topčideru.

  28.-29. april

  Pogođen je antenski stub u Krnjači, most na Savi kod Ostružnice i kasarna u Topčideru.

  29.-30. april

  Pogođene su zgrade Generalštaba Vojske Jugoslavije i već oštećena zgrada Savezne policije. Projektili su pogodili i stambeno naselje na Vračaru u delu između Južnog bulevara i ulice Maksima Gorkog. Ceo kraj je ostao bez vode. Srušen predajnik RTS na Avali i antena Radija Studio B u Borči. U toku ovih napada poginula su tri lica, a 40 je ranjeno.

 • 1.-2. maj

  Raketirano područje Lipovačke šume. Raketirana sela Surčin i Jakovo.

  2.-3. maj

  Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu i TE "Drmno" u Kostolcu gađane grafitnim bombama, zbog čega je došlo do raspada elektroenergetskog sistema Srbije. Bez struje su ostali Beograd, cela Vojvodina, svi gradovi Pomoravskog okruga, Niš, Kragujevac, Smederevo, Valjevo, kao i delovi Republike Srpske koji se napajaju iz navedenih termoelektrana. Zbog havarije mnogi gradovi su ostali i bez vode.

  3.-4. maj

  Bombardovano brdo Straževica u naselju Rakovica i područje oko Batajnice. Ponovo došlo do delimičnog raspada elektroenergetskog sistema, zbog čega mnogi gradovi ili delovi gradova nemaju struju i vodu.

  7.-8. maj

  Ponovo bombardovane zgrade Generalštaba Vojske Jugoslavije i Saveznog MUP-a. U raketiranju ambasade Kine na Novom Beogradu četiri službenika ambasade su poginula, a pet je teško povređeno. Znatno je oštećen hotel "Jugoslavija", a jedan gost je poginuo. U novom udaru grafitnim bombama na TENT u Obrenovcu, ponovo oštećen elektroenergetski sistem i ceo grad ostao bez struje.

  9.-10. maj

  Noć bez uzbune, prvi put od početka kampanje NATO protiv SRJ.

  10.-11. maj

  Raketirano područje sela Zuce i fabrika "Prva iskra" u Bariču.

  12.-13. maj

  Bombardovan aerodrom u Batajnici.

  13.-14. maj

  Bačene grafitne bombe na TE "Drmno" u Kostolcu i "Kolubaru" kod Lazarevca. Više gradova i delovi Beograda ostali bez struje.

  17.-18. maj

  Bombardovano šire područje Batajnice.

  18.-19. maj

  Bombardovano skladište "Jugopetrola" u Radničkoj ulici, nedaleko od Ade Ciganlije na opštini Čukarici. Na okolnim zgradama na Banovom Brdu popucala stakla.

  19.-20.maja

  Tri bolesnika su poginula, a nekoliko medicinskih radnika je povređeno prilikom raketiranja Odeljenja za neurologiju KBC "Dragiša Mišović" na Dedinju. Bombardovani su aerodrom Batajnica, fabrika "Prva iskra" u Bariču i hangar na starom obrenovačkom drumu.

  20.-21. maj

  Pogođeno skladište "Jugopetrola" na Čukarici. U tom napadu je oštećena rezidencija švajcarskog ambasadora. Nekoliko detonacija čulo se u Rakovici, Lipovičkoj šumi i Ostružnici.

  21.-22. maj

  Gađano skladište "Jugopetrola" u Radničkoj ulici na Čukarici. Raketirano područje Lipovičke šume i brdo Straževica u Rakovici.

  22.-23. maj

  Pet radnika povređeno u napadu na TE "Kolubara" u Velikim Crljenima. Beograd i veći deo Srbije ostao bez struje. Gađani ciljevi u Obrenovcu, Bariču, Makišu, Lipovičkoj šumi i Rakovici.

  23.-24. maj

  Veliki deo Srbije ostao bez električne energije posle bombardovanja TE "Kolubara", TE "Nikola Tesla" i TE "Drmno". Naneta su teža oštećenja na trafo stanicama i dalekovodima. Mnogi delovi Beograda, Novog Sada i Niša kao i drugih gradova ostali su i bez struje i bez vode.

  24.-25. maj

  Ponovo gađana zgrada MUP-a Srbije u ulici Kneza Miloša. Gađano brdo Straževica u Rakovici, dalekovod kod Obrenovca i područje Batajnice.

  26.-27. maj

  Jedna osoba i dvoje dece su poginuli u napadu na selo Ralja u opštini Sopot. Pogođena energana fabrike "21. maj" u Rakovici. Bombardovana područja Makiša, Ostružnice, Batajnice i Zuca. Dva projektila, koja nisu eksplodirala, pala na Novi Beograd i Vračar.

  27.-28. maj

  Pogođene trafo stanice u Leštanima i na Bežanijskoj Kosi. Bez struje ostao Beograd i veći deo Vojvodine. Pogođena zgrada Savezne direkcije za robne rezerve na Novom Beogradu.

  28.-29. maj

  Gađano šire područje Batajnice.

  29.-30. maj

  Bombardovano šire područje grada, okolina Obrenovca, Bubanj Potok, podnožje Avale, okolina Batajnice i brdo Straževica u Rakovici. Jedan projektil pao na zelenu povšinu 300 metara od Tržnog centra Vidikovac.

  30.-31. maj

  Više projektila palo na Zvezdaru, Ripanj, Miljakovac i postrojenja Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu.

  31. maj.-1. jun

  Bombardovane visokonaponske trafo-stanice u Leštanima i na Bežanijskoj kosi. Ceo Beograd i najveći deo Vojvodine ostali bez struje.

  1.-2. jun

  Gađana okolina grada: Lipovica, Umka, Ostružnica, Bežanijska kosa, Obrenovac i benzinska pumpa na putu Beograd-Pančevo.

  2.-3. jun

  Eksplozija na području Bariča.

  3.-4. jun

  Gađano područje Batajnice. Druga noć od početka agresije bez uzbune u Beogradu.

  7.-8. jun

  Bombardovana Batajnica. Neeksplodirani projektili pali na Slankamen, Kotež i Zvezdaru.

Tagovi

istorija, bombardovanje beograda, nato, sjedinjene američke države, 1999

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama