Kultura u Beogradu

Beograd je domaćin mnogim kulturnim manifestacijama, uključujući FEST (Međunarodni filmski festival), BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival), BELEF (Beogradski letnji festival), BEMUS (Beogradske muzičke svečanosti) i Beogradski sajam knjiga.

SANU srpska akademija nauka i umetnosti
Zgrada Srpske Akademije Nauka i Umetnosti, podignuta 1922. godine

Dobitnik Nobelove nagrade Ivo Andrić je napisao svoj najpoznatije delo "Na Drini ćuprija" u Beogradu. Istaknuti srpski književnici koji su živeli i radili u Beogradu su Branislav Nušić, Miloš Crnjanski, Borislav Pekić, Milorad Pavić i Meša Selimović.


Većina srpske filmske industrije se nalazi u Beogradu, a jedan od najpoznatijih filmova snimljenih ovde je i film Emira Kustirice iz 1995, dobitnik Zlatne palme na Kanskom festivalu - Podzemlje. Grad je bio jedan od glavnih centara jugoslovenskog "novog talasa" sa muzičkim bendovima VIS Idoli, Ekatarina Velika i Šarlo Akrobata.


Tokom devedesetih, grad je bio glavni centar u bivšoj Jugoslaviji muzičkog žanra turbofolk. Danas je centar srpske hip hop scene, sa izvođačima kao što su Beogradski Sindikat, Škabo, Marčelo i mnogi drugi. Beograd takođe ima mnogo pozorišta, a najpoznatiji među njima su Beogradsko dramsko pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Zvezdara teatar i Atelje 212. U Beogradu se nalazi i Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), Narodna biblioteka Srbije i Istorijski arhiv Beograda.

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama